vineri, 19 februarie 2016

hotii de seifuri si daciile submarin

Apelul fusese dat prin 112 cu trei minute dupa ora 08. Dimineata. Luni. Tanti Maricica, femeia care facea curatenia in firma si-a dat seama ca e ceva in neregula dupa ce a descuiat usa sediului. A tastat codul alarmei, a intrat si a vazut ca lipseste ceva. Era si greu sa nu ii sara in ochi. Disparuse tocmai seiful aflat in casierie, un seif de aproape 1 metru si jumatate inaltime si greu de vreo 200 de kilograme. A venit imediat toata politia orasaneasca: criminalisti, sectoristi, sefi. Plus multi de gura casca.  Cu greu i-au tinut la distanta, dar era primul seif furat vreodata in oras, asa ca mirarea era mare. Si curiozitatea la fel.

-Eu am vazut pe la 2 noaptea o masina ciudata. Neagra. Si cu numere de Bulgaria.  Nu aveam somn si am iesit pe balcon sa fumez o tigara.
 Imediat martorul fu luat in primire de un agent care toata viata lui si-a dorit sa fie detectiv.
-Asa, si?
-Da, pai nevasta nu ma lasa sa fumez in casa. Stiti, ea nu a fumat niciodata si nu ma lasa nici pe mine. Si eu fumez din liceu, deci va dati seama
-Lasa asta, urla agentul cu aere de FBI agent. Zi de hoti!!!
-Aaaa, pai au plecat spre canal. Dar nu am vazut cati erau sau daca au luat ceva. Era neagra toata. Masina. Si geamurile erau negre.

Din trei priviri si doua vorbe comandantul a impartit oamenii in 2 echipe. Criminalistii au ramas in sediu. Pentru amprente. Restul au plecat spre Canalul Dunarea Marea Neagra.
-Fa-mi rost de un scafandru. Unul bun. Pina diseara vreau sa gasesc seiful.
Deja pusese rotitele in miscare. Nu degeaba facuse el facultatea la seral. Ce conteaza ca la baza era inginer constructor, specializare poduri, lupta impotriva criminalitatii o avea in sange. Si singurul loc in care hotii ar fi putut arunca seiful in canal era in curba aia mare, la cinci kilometric de oras. E singurul loc in care poti aproape sa intri cu rotile masinii in apa canalului. De asta, multi dintre localnici isi spalau acolo masina.
-A ajuns scafandrul? Hai, echiparea. Pina se intuneca vreau sa raportez la judet ca am gasit seiful si pina maine ii prindem si pe hoti.
Si a intrat saracul scafandru in apa rece ca gheata. Era ora 11.00 si  sfarsit de martie, asa ca mai mult de cinci grade nu erau in apa. Avea macar avantajul ca se bucura de o vizibilitate perfecta. Apa era aproape cristalina, mai ales ca tot mai putine nave tranzitau canalul
 La 14.10 i-a atras atentia ceva metallic. Si cenusiu, la fel ca seiful. A iesit la mal, a luat o funie, s-a scufundat mai departe si a scos prada la suprafata. Comandantul deja zambea gandindu-se cat de bine va da asta in ochii sefilor si cat de bun este flerul lui.
Si au scos-o din apa. O dacie 1310, furata din fata Primariei acum doua saptamani.  Era Dacia fostului sef de politie. Alarma falsa, deci. Si a intrat din nou. Zece minute mai tarziu a mai vazut ceva. Tot metallic, dar nu cenusiu, ci rosu. O alta Dacie, disparuta la inceputul weekendului. Diferenta era ca asta avea si parbrizul distrus.
-Hai, te odihnesti 3 minute si te bagi inapoi. Ca eu nu stau toata ziua dupa tine. Mai am si alte AN-uri pe cap (fapte cu autor necunoscut) si ma preseaza si pe mine sefii de la Constanta.
A apucat sa stea 2 minute. Cat sa-si traga sufletul. Si-a verificat nivelul de oxigen din butelie, si-a sters geamul vizorului si a intrat iar. Parca apa nu mai era la fel de rece. Doar mai tulbure. Dar chiar si asa a rezistat mai putin de un minut si jumatate.

-Dom commandant, eu ma las pagubas. Am mai gasit una. Tot  o Dacie. Neagra. Io-s scafandru, nu angajat la programul rabla.

Seiful nu a fost gasit nici in ziua de azi






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu