luni, 4 noiembrie 2013

Amintiri de pe balta. Sau cum poate fi un esec al naibii de dulce











-Liviule, tii minte somnul ala de 14 kile?
-Ala de l-ai prins la Sabangia.
-Aha! Mai tii minte locul?
-Da, era la salcii, in balta mica.
- Si mai tii minte ce a facut monstrul dupa ce l-am agatat?
-Da! A fugit in papura, ca am vrut eu sa intru dupa el cu un cutit. Sa stii ca intram, chiar daca era rece si era noapte afara.
-Ei bine, stai sa iti povestesc ce am patit azi noapte

Am ajuns pe balta pe la 6 seara. Inca lumina afara, asa ca nu m-am grabit deloc. L-am salutat pe nea Alexa, am stat putin la palavre si apoi m-am dus cu masina in acelasi loc. Mi-am asezat sculele pe ponton fara sa ma grabesc. Aveam tot timpul. Stii lanseta aia mica de o am mostenire de la taica-miu, fie-i tarana usoara. Aia am pus-o pentru rapitor, ca este si stiuca si salau in balta. Doua lansete le-am pus pentru crap: una cu boabe de porumb si una la pufulete. A patra lanseta am aruncat-o la somn,  cu buchet de rama neagra. Din aia mare. Am pregatit si o undita dar nu am mai bagat-o ca e apa mica si ma omora carasul si numai de emotii gratuite nu aveam eu nevoie pe balta. Si apoi m-am pus pe asteptat. O liniste si un aer curat, doamne, doamne! si pasari car cantau acolo asa frumos si vantul care...

-Lasa-l dracului de vant. Zi ce s-a intamplat.
-Ho, nu te grabi,  ca nu te-ai grabit cand ti-am zis sa mergi pe balta. Asa,deci. In stanga mea doi pescari din Galati. Cred ca erau pentru prima oara pe balta pentru ca se multumeau cu peste mic, desi stii si tu ce namile stau ascunse acolo. In dreapta mea trei pescari din Constanta. De-ai baltii. Meseriasi oamenii. Mi-am dat seama dupa ce am vazut barcuta folosita pentru momit. A trecut de cateva ori pein fata mea cu viteza. Buna barca, ar trebui sa ne luam si noi una, sa intram in randul lumii. Dar sa revin. Am stat cu ochii pe lansete pina la 2 noaptea. Tii minte ca atunci somnul a muscat pe la miezul noptii. La un moment dat nu am mai rezistat. Am legat bine lansetele si am intrat in masina sa trag un pui de somn. Am pus ceasul sa sune doua ore mai tarziu si m-am chinnuit sa adorm. Nu cred ca are rost sa iti mai povestesc ce vise cu somni uriasi m-au bantuit se m-am trezit mai obosit. Pe la 3 jumate cobor din masina si incep verificarea sculelor. Lanseta pentru rapitor, neatinsa. Cele doua de crap, la fel. Singura speranta era in montura pentru somn.

-SIIIII?

-O ridic de pe stativ si trag o data la mine cu putere. E lanseta aia de 2.60, aia subtire. Am castigat-o la o Cupa a presei si e...
-Zi o data!!!!
-Simt o trasatura ingrozitoare de la capatul firului. Stii ca cel mai mare peste e ala de il scapi, dar trasatura a fost groaznica. Groaznica!!! Sa imi smulga mana din umar. Imi dau seama ca raportul de forte nu imi este favorabil. Incep sa mulinez putin si recuperez citiva metri de fir. Deci se poate, imi zic. In acel moment FORTA se pune in miscare si imi trage lanseta spre drepata. Spre stuf, cum a facut si somnul. Tin bine varga in mana si incerc sa il amagesc. Il las sa imi castige cativa metri, smuncesc usor si reusesc sa il apropii citiva metri de mine. Ce bine era sa  fi fost si tu acolo Liviule!!! Din pacate nu a durat prea mult, se apropia prea tare de mal, adica de vegetatie. Imi era frica de vegetatie, pentru ca acolo se putea incalci firul si nu as fi avut cum sa il aduc la mal. Simteam cum imi furnica tot corpul. Cum ma dor mainile, spatele. Simteam inima cum imi bate cu putere. Simteam cum..

-L-ai prins?
-Citeva secunde mai tarziu mi-a dat lovitura de gratie. O smuncitura puternica dupa care firul s-a relaxat, s-a rupt. Mi-a fost frica sa il aduc la mal. Stiam ca nu ma va crede nimeni, poate doar tu Liviule, asa ca am recuperat usor carligele din apa. Si cand a ajuns capatul firului la mal, ce sa vezi?

-PESTELE ERA ACOLO????
-Du-te ma dracu! Cum sa fie acolo. Ce crezi ca venea singur ca prostul? Nu! Dar avea 2 plumbi.
-Cum 2 plumbi?
-Pai sa iti explic. Vecinul din dreapta, ala cu barcuta aruncase lanseta peste lanseta mea. Si cand am scos-o sa verific ramele, eu de fapt trageam lanseta lui de pe mal, in timp ce el imi tragea lanseta mea. Ca-n filmele cu prosti. Cand si-a dat seama ce se intampla, a taiat firul lansetei lui, sa nu ne mai chinuim. ORICUM: a fost cea mai frumoasa senzatie pe care mi-a putu-o da vreodata un esec. Dimineata a venit la mine cu doua beri sa isi ceara scuze. Si a plecat bulversat. nu putea intelege de ce zambesc ca o toanta.