luni, 7 martie 2016

crime. multe crime. si vecini nebuni

Era un frig de crapau pietrele la Cernavoda. La propriu. Si el era imbracat doar cu o haina subtire din piele. Degeaba avea bocanci in picioare si un fes gros de lina pus pe cap. Cele cinci-sase minute in care iesea din masina sa faca transmisiunea in direct erau dureroase. Simtea cum gerul ii musca bucata cu bucata din degete, din fata, din fiecare centimetru de piele neacoperita
-Du-te la locul crimei. Si fii pregatit de specacol.
Era cea mai buna sursa de informatii pe care o avea in momentul ala. Un acoperit, sau un sef de acoperiti, nu stia prea bine sa zica. Cert este ca ii dadea niste informatii bomba, mereu bine verificate. Niciodata nu pierduse cand a mers pe mina lui.  Asa ca nu a stat prea mult pe ganduri, si-a luat operatorul, carul de transmisiune si a plecat la locul crimei, desi restul presei ramanea in fata politiei.
Fusese o zi foarte ciudata din care nimeni nu mai intelegea nimic. Si asta nu avea nicio legatura cu cele -15 grade de afara. Un tinar, idiot, proaspat casatorit dupa o relatie cu nabadai, s-a incuiat cu proaspata sotie in masina, a accelerat la maximum si a sarit cu masina in canalul Dunarea-Marea Neagra. Ea a murit pe loc.
Lumea s-a adunat ca la circ. Au gasit masina, au gasit-o si pe sotie. El dat disparut, mai mult ca sigur inecat. Politistii au mers sa anunte parintii fetei de tragedie insa i-au gasit pe amandoi morti. Injunghiati. In casa in care o crescusera pe fata.
-Un minut pina la tine. Probe de sunet.
A numarat mecanic pina la 10.
-         E ok. In 30 intri.
A auzit in casca vocea prezentatorului care incerca sa sintetizeze tragedia in doar cateva cuvinte. Respire tot mai rar. Sa isi oxigeneze plamanii, sa-si mascheze emotiile
-Corespondentul nostru se afla la Cernavoda, chiar in fata casei in care a avut loc dubla crima.
Si a inceput sa vorbeasca. Incerca sa ramana calm. Sa nu se lase coplesit de povestea demna de filmele horror.  Sa uite de frigul de afara. Sa uite de cei trei morti, sa uite de idiotul dat in continuare disparut. Sa uite ca fata ucisa era mai mica decat el cu niste ani. Reusise sa intre intr-un fel de transa. Voia doar sa-si spuna poezia si sa urce in masina, sa dea drumul la caldura si sa plece spre casa. Era ultimul live. Merita o pauza.
A auzit bocete in dreapta lui si a vazut cu coada ochiului o babuta imbracata in negru care se stergea cu un batic la ochi si care plangea exact ca-n filmele cu bocitoare.
-Erau oameni buni, cu frica de Dumnezeu. Chiar azi am fost pe la ei s acer niste ulei, dar nu mi au raspuns. Si poarta era incuiata….
I-a vazut pe cei din echipa lui cum dau bir cu fugitii razand fara a pricepe care era partea haioasa in toata povestea. Si a dat seama apoi ca babuta s-a apropiat incet,incet, la cativa centimetri de el, ba mai mult, ca isi lipeste umarul de corpul lui. Totul spre amuzamentul celor din jur. Mai avea putine lucruri de zis si a decis sa scurteze tranmisiunea cand a vazut femeia facand un pas in fata si intrand cu jumatate de corp intre el si camera.

-Asta a fost tot, merci. Fugi acasa si bea ceva fierbinte. Meriti. Ne auzim  maine.
A tras in piept aerul inghetat de Cernavoda.
-A fost bine maica?
-BINE? !?
-Tranmisiunea? A fot bine? Ne-am vazut la televizor? Amandoi?
Nu intelegea ce vrea sa zica femeia. Femeia care acum citeva secunde plangea ca din gura de sarpe si care acum avea un zambet sugubat pe fata.
-Cum sa fie bine? O intreba…
-Pai stii maica. Eu am doi baieti. Si o fata. Baietii sunt in Paris plecati. De trei ani. Fata e in Spania.
-Nu inteleg
-Stai ca-ti explic. Eu nu I am mai vazut de trei ani. Si nici ei pe mine. Si cand au auzit ce s-a intamplat si ca se da totul la televizor mi-au zis sa ma bag si eu in fata camerei. Sa ma vada ca-s sanatoasa. Deci, a fost bine? Ne-am vazut la televizor?  Maine mai veniti? Ca fata era la munca la ora asta