luni, 17 octombrie 2011

de ce nu-si merita ospatarii spaga?

cu siguranta v-ati intrebat de multe ori, dupa o masa cu persoana iubita sau dupa o bere cu baietii ori o cafea cu fetele, ce spaga ii lasam celui care ne-a servit. recunosc ca acum mai bine de un deceniu (doamne ce batran ar trebui sa ma simt cand spun asta) am lucrat mai bine de un an in domeniu si stiu cat de grea este meseria asta. program de 24 de ore uneori, sefi nebuni, clienti si mai nebuni si chiar ingrozitori de fitzosi. prin urmare am un respect pentru cei care reusesc sa ramana in acest domeniu, pentru cei care practica meseria la limita corectitudinii. si o dovada de respect din partea mea este comisionul de 10% pe care il las de fiecare data cind sunt servit macar normal.

Pisici in restaurant, ospatar care ar putea cistiga linistiti concursul "Romanii au....arogante''
luni dimineata, dupa un weekend cu multe gratare la munte m-am trezit cu o pofta nebuna de ...ciorba. zis si facut. pun mina pe telefon sun inca trei prieteni si in 2 minute ii fac sa le ploua in gura dupa o ciorba in paine la restaurantul Rustic. deja simteam in nari mirosul de ceapa rosie. deja ma vedeam smulgand cu lingura din peretele de paine. un sfert de ora mai tarziu eram toti patru pe metereze. ne saluta, doar din priviri, un ospatar la vreo 35 de ani care admira sala complet goala. Primul soc: de 10 minute au fost nevoie pina am primit meniurile. al doilea soc: de alte zece minute a fost nevoie sa ni seia comanda. comanda luata de acelasi ospatar arogant care mai avea putini si ne scotea vinovati ca nu are el painea pentru celebra ciorba in paine. ne cerem scuze ca am fost insistenti si ne punem pe asteptat. trebuie sa recunoasteti ca nu sunt rautacios gratuit daca zic ca, a durat mai mult de un sfert de ora sa incalzeasca 4 ciorbe. Si intr-un final ni se aduce mincarea: 4 chifle vechi, 2 ciorbe de fasole, ambele reci, o ciorba de burta buna, fara repros, si o ciorba cu perisoare bune de pus in prastie si tras cu ele dupa porumbei. ''ce? e rece ciorba? v-o duc sa o mai incalzesc?'' ne interogheaza ospatarul cel arogant. Eu as fi spus da,dar instinctul de conservare m-a oprit. mai exact teama ca ar putea s-o completeze cu niscaiva scuipat. asa ca am terminat de mincat. 63.30 ron. Suma pe care am comletat-o pina la ultimul banut. nimic in plus. ne-am scris dedesupt doleantele si am plecat. Concluzia a tras-o Florea, unul dintre perieteni: ''Mie tot mi-e foame''. Mai jos putin gasiti si mesajul pentru care v-om fi pedepsiti. asta daca exista un Dumnezeu al ospatarilor.