duminică, 28 august 2011

Noi nu stie sa ....vorbeste romaneste

Hai! Critica-ma! Nu am scris corect gramaticaL. Halal reporter-corespondent la Realitatea tv. Dar sper ca asa va fac sa intelegeti, pe cei care nu au tinut vreodata un microfon in mana, cit de greu poate fi uneori sa faci o stire banala. Si ce exemplu mai bun poate fi decit acela al unei stiri de vreme buna pe litoral. Genul de stire pe care o stiti cu totii: tzitze, funduri bronzate, pitzi, tatuaje, baieti cu burta care beau bere multa pentru ca le este lene sa se ridice de pe sezlong sa se racoreasca in apa marii. Partea cu ilustratia este extrem de simpla: oriunde s-ar uita cameramanul cu siguranta ii sare ceva in ochi. Si: actiune! Cel mai greu este insa cind vine partea de comunicare, sau mai exact partea cu interviurile, sau voxurile cum zicem noi.

Nu pot frate ca-s cu amanta!!!

Si incepi sa sondezi, sa cauti! Te uiti in stanga si in dreapta dupa acea fata luminoasa care transmite non-verbal: "Pe mine, alege-ma pe mine. Vreau sa vorbesc, sa ma vada toata lumea la televizor". Doar ca sunt putini si oftezi, tragi tare aer in piept si incepi. "Buna ziua, va deranjam cu o intrebare?". Partea buna este ca majoritatea iti zambesc in timp ce in ochii lor panicati citesti cum cauta scuze pentru a fugi din fata camerei. Au trac, veti spune, insa nu este asa. Cei cu adevarat timizi, putini la numar, rosesc cind te vad, pun ochii in pamint si intorc capul in alta parte. Si pleaca, rusinati de-ar intra in pamint. MAJORITATEA INSA O FAC PE SMECHERII PENTRU CA ASA E MAI SIMPLU. "Frate nu pot sa vorbesc ca ma vede mama, sotia, amanta, seful, soacra sau bunica la mare si nu stie ca sunt la mare". Si nu poti sa nu te intrebi unde crezi tu ca ar fi trebuit sa fie bronzatul din fata ta: la coasa, la taiat lemne in padure sau la scuipat seminte undeva la periferia unui orasel din minunata noastra tara. Mai ales cand vezi ca verigheta lui seamana identic cu cea a femelei de langa. Asa ca il lasi pe "timid" in pace si pleci mai departe.

Greu si cu pitipoancele

Si ghinionul iti scoate in fata o pitzi:cercel in buric, tatuaj deasupra fundului sau pe san, ochelari uriasi pe nas. O convingi greu ca minunatul ei chip si ca numeroasele ei b...ni (flatulatii) ar trebui sa apara pe post (de,ce-i frumos si lui dumnezeu ii place,chiar si la televizor) si ii explici ca vorbesti de valuri, de soare, de bronz nu de miscsorarea stratului de ozon sau de filosofia atingerii absolutului prin iubire. "Stii, salvamarii spun ca e periculos sa intri in apa. Sunt valuri mari si curenti puternici". Emotionata pina la lacrimi ne zambeste frumos, da un pupic camerei si raspune: "Da am vazut geamandura". Ii explic ca drapel inseamna steag si ca steagul rosu inseamna pericol de inec. Zambeste la fel de frumos si da din nou un pupic camerei. "Intri in apa?' ne incercam in continuare norocul. "Nu" vine raspunsul transant de parca ar vrea sa-si spele imaginea. "Iti este frica de inec?" "Nu, dar e rece apa". Asa ca zambesti, inghiti in sec si te intrebi unde dracu sunt oamenii aia din emisiunile americane sau englezesti care vorbesc simplu, dar atat de fluent si de frumos ca stai in fata televizorului doar sa ii asculti. Si pleci acasa si te rogi sa iti ramana ceva dupa ce o sa tai balbele si cacofoniile si frazele monosilabice incat sa scoti de o stire banala.