luni, 19 noiembrie 2012

Permiteti sa raportez, am pierdut sageata din calculator

dupa fapte reale. cat se poate de reale. atat de reale incat, daca am da un nume si o localitate ati putea descoperi autorul grozaviei. asa ca nu dam foarte multe indicii. spunem doar ca totul s-a petrecut cu mult timp in urma. sa fie aproape 20 de ani. eroul principal, capitan de politie cu academie terminata cu rezultate foarte bune. atat de bune incat sefii l-au detasat comadant la o sectie municipala, undeva pe malul romanesc al Dunarii. si cum va povesteam faptele se intorc mult in timp, mai exact in vremea in care intr-o sectie de politie exista un singur calculator, pe care avea voie sa il manuiasca, cu greu, ce-i drept, doar ofiterul de serviciu. astfel ca in micul oras dunarean, ziua in care a "aterizat" primul calculator a fost o zi istorica, dar si o zi care s-a dovedit a fi de neuitat pentru comandantul, pe care o sa il numim Dorel, si care vazuse calculatoare doar la televizor. completa niste hirtii in ziua aia blestemata, hartii care ii luau mereu din timpul alocat muncii de teren. ura hartagoraia si birocratia, dar tara abia iesise din comunism si nu se putea opune sistemului. fu oprit de sunetul stresant al telefonului fix. era secretara.

-Sefuuuuu, va suna de la dispecerat. va fac legatura cu ofiterul de serviciu
-Permiteti sa raportez, dom comandant. Cred ca s-a stricat aparatul ala e l-au adus ieri de la IPJ.
-CALCULATORUL!?!? urla comandantul. Imbecilule, platesti cu postu. si cu apartamentul daca l-ai stricat. ce i-ai facut?
-Nimic, dom comandant! nimic!!
-Stai acolo, nu atinge nimic, vin imediat. a coborat scarile val virtej, a intrat in dispecerat. Da pe toata lumea afara din sectie. acum!!!! si inchide usa sa nu mai intre nimeni pina nu il reparam. Ce ai facut nenorocitule? Ti-ai dat foc la valiza!!!

tremurand ca varga, ofiterul incepe sa explice. avea in mina foaia cu instructiuni primite de la judet.
-Am apasat butonul asta rotund de jos, din cutia asta patrata. am aprins ecranul. am asteptat sa se incarce. asa mi-a zis Protopescu, ala de la IPJ. am luat mausul si, si.....
-ce-ai luat?
-mausul, ii repeta ofiterul de serviciu si pentru ca pe fata comandantlui se vedea clar ca nu intelege nimic ii arata instrumentul folosit pentru buna intrebuintare a calculatorului. si am inceput sa plimb sa sageata aia pe ecran, pina a disparut.
-Cum sa dispara ba sageata. e pe inventar?
ofiterl paru prins in corzi.
-raspunde ba, unde e sageata, ca daca nu raspunzi cu capu.
- Nu stiu sefu!
-Nu stii, a? nu stii? Ia pune totul pe hartie. faci frumos un raport, il trimitem la judet si sa te judece ei. eu nu am ce sa iti fac. am tinut cu voi, v-am ararat, v-am fact poftele, am fost prietenul vostru, tatal vostru, dar daca sunteti prosti, nu am ce sa va fac. de o sageata nu puteti avea si voi grija.
Si s-a apucat ofiterul de facut raportul. in scris. l-a dat sefului, care l-a semnat si l-a trimis mai departe la IPJ. nu mai are rost sa zicem cat au ras cei de la comanda cand au citit raportul. va spun doar ca de atunci toata lumea nu il mai stie pe numele de dorel, ci de Robin HOOD. nu ma credeti? Intrebati si voi un politist mai vechi de prin IGPR. Sigur a auzit povestea