miercuri, 6 martie 2013

sa fugim de acasa pe atunci era super cool sa fugi de acasa in timpul liceului. se adunau cel putin doi sau trei, "strangeau" banii de prin casa si se urcau in primul tren. daca era vara, in 9 cazuri din zec, destinatia era marea. de obicei Costinesti sau Vama Veche.

daca era frig afara destinatia era Iasiul sau Bucurestiul, locuri in care se puteau cheltui rapid ''economiile'' prin cluburi, (pardon, atunci se numeau discoteci) sau prin magazine mari, adica tentatii pe care ei nu le aveau in micul lor oras natal. telefoanele mobile reprezentau doar o fantezie pentru ca pina si in filme se vedeau rar. de obicei se intorceau acasa cu coada intre picioare, murdari, flamanzi si in cele mai fericite cazuri cu cate o pereche de blugi noi sau cu o geaca mai acatarii. cei mai ghinionisti erau adusi cu politia si luau bataie si de la politisti si de la parinti. ei ramaneau doar cu satisactia de a se lauda in fata colegilor cu minunatiile facute sau vazute.

asa au facut si ei. intr-o clasa de 28 de elevi, erau doar 7 baieti. cat de o echipa de fotbal. si din cei 7 nu mai putin de patru au decis s-a stearga de acasa. era intr-o zi de vineri, chiar dupa pauza mare. aveau la ei citeva sute de dolari adica salariul parintilor pe vreo cateva luni, 2 sticle de 2 litri pline cu vin rosu, un baton de salam de var, o roata de cascaval si toata Romania in fata. au prins trenul pe ultima suta de metri, adica au alergat de la casa de bilete pentru a urca in ultimul vagon/

-Planul este urmatorul: ajungem la Iasi, schimbam banii, ne cazam intr-un hotel si la noapte discoteca
-Cate camere inchiriem?
-Cum cate? 4!!!! noi nu suntem toti 4?

lumea era a lor: toate usile li se deschideau in fata! duminica dimineata mai aveau jumatate din bani. luni seara mai aveau doar niste bani cat se le ajunga de bilete de tren.

-Ne intoarcem acasa?
-Ce-ai ba, esti prost? ce sa facem acasa? sa ne luam bataie, sa ne intoarcem la liceu? nunununu!!!! mergem la suceava. am eu un unchi si ne ajuta sa ne angajam!
-Alin, dar avem 16 ani! cine drau angajeaza niste copiii? si in noiembrie?

si s-au luat dupa Alin. in fond el era liderul grupului. deja isi imaginau cum vor pune ban pe ban si se vor intoarce acasa cu mii de dolari, nu cu sute. atunci parintii lor vor fi mandri si sigur nu vor lua bataie. Si au urcat in primul tren, si au coborat.....in orasul natal, 2 zile mai arziu. infometati, murdari si pregatiti sa ia bataie.

-Ia povesteste tu Aline! ia zi lu tata, cum te-ai decis sa te intorci acasa. zi, ca te bat dupa!
-Pai tata! eram aproape de Suceava. pe un pod! un frig de inghetase blugii pe noi. si ne era asa foame....
-Si?
-Si dupa cateva ore am inceput sa radem unul de altul ca aveam toti barba, mustati si sprancene ca Mos Craciun. de la promoroaca. si am zis: cat de tare poa sa ne bata? mai rau decat atunci cand m-ai batut cu furtumul de la masina de spalat nu poate fi. asa ca le-am zis sa ne intoarcem. stiu ca ma bati, dar macar dupa imi da mama doua darfurii de bors fierbinte, ca asa imi e de foame....