sâmbătă, 19 noiembrie 2011

pitzipoanca de facultate si Ataturk



Mustafa Kemal Atatürk (n. 12 martie 1881, Selânik - azi Salonic, Grecia; d. 10 noiembrie 1938, Istanbul.Soldat și politician turc, născut în Macedonia, fondatorul și primul președinte al Republicii Turcia. Un reformator complet, un fel de A.I. Cuza, idolatrizat in Turcia si dupa aproape trei sferturi de secol de la moarte.

Expozitie de fotografie pe holul de intrare in Universitatea Andrei Saguna din Constanta. Zeci de fotografii alb-negru, unele impresionante cu dictatorul turc in diferite ipostaze. Poze care "urlau" practic din cauza greutatii istorice, din cauza mesajului. Ataturk in sanul familiei, Mustafa Kemal Ataturk in transee in timpul primului razboi mondial, Mustafa in mijlocul oamenilor, etc. Repet, zeci de fotografii care pe mine m-au impresionat.

pentru cei are nu au ajuns inca in Turcia, imi permit sa va recomand sa va faceti un concediu, mai ales in partea asiatica a tarii. Turcii sunt Dumnezeul turismului. Daca ii spui angajatului de la hotel ca ti-e frica de lift, te ia in spate, la fel si bagajele si te duce. Asa stiu ei sa faca turism. Ce m-a impresionat si mai tare a fost ca pe fiecare cladire am vazut un steag cu semiluna sau un portret de-al lui Mustafa Kemal Ataturk. Atat de iubit este el in Turcia.

Asa cum va spuneam, dicutia are loc pe holul de intrare in Universitate. Pitzipoanca, studenta sau viitoare studenta, cu un telefon roz in mana si cu buzele de aceeasi culoare. "Cine-i asta?" intreaba pustoaica. Nu pare sa aiba mai mult de 20 de ani. "Mustafa Kemal Ataturk, parintele Turciei, cel mai iubit conducator din secolul trecut si nu numai," se grabeste sa-i raspunda unul dintre cei care admirau pozele si care parea sa detina notiuni aprofundate de istorie. "Aha. Si ce face asta?" se intereaza aceasi pustoaica in timp ce facea un balon din guma de mestecat tot de culoare roz. Nu am mai rezistat, am dat dovada de maxima nesimtire si m-am bagat cu forta in discutie. "Saracul, acum nu mai face nimic. A murit inainte de al doilea razboi mondial. Ai auzit de cele doua razboaie mondiale, nu-i asa?". Mi-a zambit tamp, a mai facut un balon din guma de culoare roz, a facut stanga-mprejur si dusa a fost