marți, 1 martie 2016

vamesii si somnorosii

Si atunci, ca si acum totul era pe surse. Nimeni nu putea spune cu exactitate cine sau ce erau sursele astea. Cert este ca erau diferite, dar ca in mare se spunea acelasi lucru:
-Maine dimineata, la 5, merg mascatii in Portul Constanta-Sud Agigea. Aresteaza tot portul.
Tot portul insemna vamesii si politistii de frontiera, dar chiar si asa se anunta cea mai mare bomba de presa din istoria Constantei. Toti jurnalistii se gandeau numai la cite sute de mascati vor lua cu asalt portul, cu dube speciale, cu elicoptere si poate chiar salupe rapide de interventie cum vedeau ei numai in filme.

Si a inceput panda. In fiecare dimineata, la ora patru, erau pe pozitii. Nu mai tarziu, sa nu piarda macelul. Fix la intrarea in port, asezati strategic sa nu poata intra sau iesi vreo duba cu sirena sau fara fara sa le scape. Si au asteptat, si au asteptat. O zi, doua, sapte, noua. In weekend luau pauza ca nu lucrau procurorii, dar lunea o luau de la capat. In mare erau cam aceeasi. Patru sau cinci echipe de la tot atatea televiziuni concurente. Ajunsesera sa nu mai creada nici ei, dar teama de a pierde o asa bomba de presa ii scotea in fiecare dimineata din casa. Sau din club, dupa caz.
-Am venit direct din Fratelli. Sunt praf. Si eu. Si cameramanul. Si prietena. Ca am luat-o si pe ea, ca nu am mai avut timp sa o lasam acasa. Si asa mi-e de somn…
Si a pus usor capul pe volan. Sa atipeasca un minut, cat sa-si revina. Era atat de oboist si in masina era atat de cald si de bine. Si simti cum o toropeala placuta ii cuprinde tot corpul si cum devine tot mai usor. Si visa atat de frumos. Zapada. Vin fiert. Si munte. Si castelul Bran. Si luminitele din parcul de langa. Si o vedea si pe ea. Si in visul lui incerca sa o sarute, dar se tinea batoasa. Si intorcea mereu capul psre dreapta. Sau spre stanga. Doar ca sa ii strice momentul. Asta i-a placut mereu la ea, ca se lasa greu. Si incerca din nou sa o sarute si…

-Grasuuuu! Grasuuuuu!!!! Hai sa mergem! Hai acasa!


Trei pumni puternici, bine plasati in plafonul masinii il trezi complet din visul sau cu zapada si castelul Bran si vin fiert si dragoste neimpartasita.

-Nu mai are rost sa stam. E sapte deja. M-am trezit mai devreme ca atipisem si eu. Ma uit in stanga, cameramanul meu dormea dus. Ies din masina: tu dormeai ca un prunc (vezi ca ti a ramas pe fata sigla de pe volan). Operatorul tau inca doarme, desi am dat destul de tare cu pumnul in masina, prietena la fel. Si cei de la  TV Neptun dorm. Daca veneau mascatii arestau tot portul pina ne trezeam noi. Hai sa mergem acasa.  

Si au plecat fiecare spre casa lor cu promisiunea ca se vor vedea a doua zi la aceeasi intrare In port, cu mai multa cafea de data asta.
Si au ajuns acasa. Si a pus imediat mana pe telefon sa sune…concurenta.
-Sa vezi ce am patit pe drum. Am urcat in spate cu Elena. Sa tragem un pui de somn pina acasa. Conducea Catalin, asa ca eram linistit. Si am ajuns la bariera de cale ferata de pe Caraiman, unde am prins trenul. Si am stat, si am motait. Si am motait. Si am stat.  Si la un moment dat primesc un ghiont in coaste de la Elena care ma trezeste si-mi spune ca soferul nostru doarme. Din nou. Cu motorul pornit si In mijlocul strazii. In spatele nostru vreo 20 de masini si tot atatia soferi  care claxonau nervoase, dar Catalin al meu nu auzea nimic. Eu cred ca e cam mult cu panda asta si ca sursele noastre nu sunt deloc bune.

PS: In aproape toate vamile din Romania s-au facut arestari sau retineri. Mai putin in Portul Constanta Sud Agigea