duminică, 11 martie 2012

hotii de conserve si groapa cimitirului

Drumul hotilor trecea prin cimitirul crestin ortodox de la marginea localitatii. Un oras mic, cu multa agricultura si putina industrie. Ramuri care pe timpul impuscatului mergeau al dracului de bine, legume gaseai pe toate drumurile, forta de munca asisderea. Ce-i drept conservele, dulceturile sau borcanele cu gem de toate felurile si ce mai produceau fabricile din zona industriala nu luau drumul magazinelor, asa ca galantarele magazinelor de la  "CINA" sau cele din piata erau mai mereu goale.

HARTA CIMITIRULUI

Asa cum ziceam, drumul hotilor trecea prin cimitirul de la marginea orasului. O carare nebatatorita pe care angajatii fabricii de conserve (sau complicii lor) o stiau cu ochii inchisi. Pornea de undeva din coltul nordic al curtii fabricii, se strecura pe sub gardul cimitirului, ocolea pe la 50 de metri biserica nedaramata de ceausescu, se apropia amenintator de garajul regiei de transport in comun si se termina in cartierul nou. Pe Dric adica, locul din care hotii o porneau pe alte alei mai putin calcate de militieni. Aici imparteau prada in mai multe genti de rafie si se strecurau pe stradute pina cand ajungeau in siguranta in oras. Pentru un ochi format ca al lor asta era partea cea mai dificila in timp ce mica excursie printre fantome, cavouri sau morminte era o floare la ureche. Asta pana intr-o blestemata zi de octombrie.

Cel mai ghinionist hot din istorie

Ghinionist pentru ca in ziua respectiva plouase mult. MULT DE TOT. Atat de mult ca preotii amanasera o inmormantare de teama ca tractorul care aducea mortul nu ar fi putut ajunge la groapa sapata in dimineata respectiva. In zadar s-au rugat rudele, in zadar au incercat sa ii convinga cu 50 de litri de vin rosu, fraguta din aia de casa si 400 de lei. Preotii au fost de neinduplecat: "Inmormantarea se amana!". Detaliu pe care hotii nu au avut de unde sa il stie. Si cum seara norii s-au mai....razbunat, ei au luat rand pe rand drumul fabricii de conserve. Cel mai "norocos" s-a dovedit a fi chiar un sef de tura. Pitise linga gard, intr-o groapa sapata chiar de el el si pe care o folosise de ma multe ori, 10 conserve de fasole cu ciolan, tot atatea borcane cu castraveti cornison si citeva gemuri de caise pentru cei mici. Lucrurile au mers ca la carte pina cand a cazut cu tot cu borcane in groapa sapata si lasata neacoperita. In zadar a asezat borcanele unul peste celalalt, in zadar a tipat dupa ajutor. La 2 noaptea cine sa-l auda. Nu se gandea decat ca va da cu subsemnatul la Militie, ca va primi o bataie sora cu moartea si ca va fi dat afara din slujba sau cel putin facut muncitor din seful care era.

Al doilea cel mai ghinionist hot din istorie

O ora mai tarziu a cazut si al doilea hot. Tot cu conserve, tot cu dorinta de a iesi, tot cu borcane puse unul peste celalalt.  Si tot degeaba. Nu a zis nimic. Seful de tura nu a zis nimic. A tacut si l-a lasat sa se chinuie si cand a vazut ca nu vrea sa se lase pagubas, abia atunci, cu glas domo i-a spus  din coltul lui de groapa. "Nu te chinui frate! Nu ai cum sa iesi! Eu sunt dinaintea ta aici si degeaba." A fost momentul in care al doilea hot a reusit sa escaladeze groapa mai ceva ca un alpinist. A sarit de parca avea arcuri. A disparut ca si cum nu ar fi fost vreodata.  A doua zi militienii au gasit mai multe sacose cu borcane, un sef de tura aproape inghetat care si-a luat multa bataie. O data pentru c a furat STATUL. Si a doua oara pentru ca nu a vrut sa ofere semnalementele complicelui. In zadar a incercat sa ii convinga ca era atat de intuneric incat iti puteai baga degetele in ochi. Prejudiciul a fost recuperat in intregime