marți, 13 septembrie 2011

s-a gătat sezonul

Gata! E istorie. Sezonul estival 2011 este istorie. Cu turisti multumiti si nu prea, cu hotelieri multumiti si nu prea, cu servicii bune si...nu prea. Poate o sa mai prindem citeva ore de plaja, sau de pescuit in cazul nostru, al pescarilor norocosi ca  in aceasta perioada sunt in concediu. Dar cam atat. Ramane sa asteptam cel putin 9 luni pina vom vedea primii teribilisti ametiti de vaporii alcoolului cum se arunca in apele reci ale marii. Mare care ne-a dat si anul acesta si bune si rele. Ne-a dat, din nou alge, si motiv de scandalizare pentru turistii care se pling ca platesc sume uriase pentru a se scalda intr-o  cloaca. O sa spuneti ca nu este nimic de facut, ca algele sunt de la Dumnezeu. Gresit! O lege buna a turismului, care ar da hotelierului bucata lui de plaja l-ar obliga pe acesta sa amenajeze un culoar de 10 metri pentru ca turistii sa poata ajunge la apa curata fara a traversa covorul urit mirositor.

Evaziunea fiscala se face peste tot. Chiar si la toaleta

Am niste prieteni care m-au poreclit Robin Hood pentru ca incerc sa lupt singur cu evaziunea si pentru ca sunt singurul care cere bon fiscal pentru orice cumpara. Prieteni care acum vor avea motiv de satisfactie cind vor citi aceste rinduri. Dar va propun un exercitiu de matematica simplu. Taxa de acces la orice toaleta din Mamaia a fost vara asta de minimum 2 lei. Si pentru ca acest calcul sa fie mai simplu, propun sa punem taxa de 50 de centi. Au existat toalete in care au intrat chiar si 1,2 sau 3000 de turisti pe zi. Asta poate insemna incasari zilnice cuprinse intre 500 si 2500 de euro. Repet: pe zi! Inmultiti cu 30 de zile. Apoi imaginati-va cite toalete sunt numai in statiunea Mamaia,nu zic pe tot litoralul, si ganditi-va cite scoli ar fi putut repara statul cu banii acestia. Sau citi kilometri de drumuri.

Inca un exemplu si va permit sa ma porecliti si voi Robin Hood

Trebuie sa ma recunosc invins si sa afirm ca acest caz l-am prezentat in zadar celor care ar fi putut lua masuri. Si o sa va vorbesc de numeroasele campinguri de pe litoral. Acolo unde accesul a costat 15 sau 20 de lei de om, 30-40 de lei pentru fiecare masina sau cort si chiar 100 de lei pe zi pentru accesul rulotelor. Si stiu campinguri in care intrau zilnic cel putin 200 de autovehicole, tot atatea corturi, citeva sute de oameni, zeci de rulote. Si unde NIMENI,repet, NIMENI nu primea bon fiscal. Fa tu calculele,cititorule, si apoi iti permit sa afirmi ca sunt nebun, ciudat sau naiv ca lupt impotriva acestui sistem.

PS: Exista hotelieri pe litoral care in septembrie au pus, din incasarile facute la negru si 200.000 de euro. Sicare,binenteles, se pling ca sezonul a fost chiar mai rau ca anul trecut