marți, 15 decembrie 2015

Tatal lui nu l-a batut niciodata. Dar atat aproape a fost...

a fost primul din clasa care avea o lanseta telescopica. primul din clasa, o notiune usor exagerata. erau 31 de toti, dintre care 24 de fete. el si inca unul aveau mania pescuitului, dar oricum, tot primul din clasa cu lanseta telescopica era.  avea 23 de centimetri. lanseta. incapea lejer in rucsacul de scoala. chiar a luat-o la scoala sa le-o arate, dar cum nu i-a inteles nimeni pasiunea, s-a lasat pagubas. ghinionul a fost ca si-a cumparat-o la sfarsit de octombrie, cand crapul nu prea mai tragea si a urmat o iarna luuunga in care a exersat aruncari si recuperari prin curtea sa. si pentru a evita orice risc isi pusese doar mulineta, firul de pescuit si o bucata de plumb de 40 de grame. si cat era ziua de lunga arunca plumbul, fie la punct fix, fie incerca sa arunce de fiecare data cat mai deaparte. lunga iarna a fost si greu a mai venit primavara aia.

prietena cea mai buna o sora-sii era Malina, nepoata unor vecini din cartier. usor rotofeie, frumoasa foc si mereu cu zambetul pe buze. cat era ziua de lunga, ziua de vacanta, normal, ele erau impreuna. fie ca-si completau una alteia jurnalele, fie ca ascultau muzica la casetofonul ei stereo sau ca faceau transcrieri dupa poeziile de dragoste, ele erau mereu impreuna. se strigau una pe cealalta de la poarta, apoi nu le mai puteai desparti.

primavara a venit tarziu, binenteles. mai tarziu ca niciodata. era sfarsit de aprilie si cazemata lor de zapada trona nestingherita in fata casei. erau de fapt doi pereti uriasi albi si inghetati pe care ii folosisera toata iarna pentru a se razboi cu bulgari. asta nu-l impiedica insa sa-si exerseze aruncarile de pescar profesionist. deja depasea usor gardul casei si de multe ori plumbul trecea dincolo de drum si se oprea tocmai in padure. in ziua aia nu a reusit sa ajunga pina in padure, doar ca plumbul a zburat la doar cativa centimetri de capul Malinei. suficient de aproapte cat sa ii provoace o speritura groaznica. si doar atat. numai ca pustoaica, instinctiv, a calcat pe plumbul care i-a vajait pe langa urechea dreapta si i-a oferit pescarului primul duel cu noua lanseta.

- ce peste mare si gras am prins :) sper sa tina lanseta sa il aduc la mal. si lanseta facea fata provocarii si se arcuia exact cum vazuse el, mai demult, intr-o revista adusa din America. si tragea de batul elastic care rezista celor 53 de kilograme ale Malinei. numai ca pustoaica a schimbat rapid raportul de forte si din victima a devenit imediat agresor. si a ridicat la fel de brusc piciorul de pe plumb. si plumbul a refuzat sa sfideze legile fizicii si s-a indreptat amenintator spre capul pescarului. il vedea venind cu incetinitorul, ca in filmele cu efecte speciale, ca-n Matrix. si tot ca-n Matrix a avut timp sa se fereasca si sa auda plumbul cum ii trece pe langa urechea stanga si se opreste in geamul sufrageriei.

-Mare noroc am avut ca nu am spart geamul, apuca sa ii spuna tatalui lui care a iesit din casa imediat ce a auzit zgomotul de geam spart. numai ca, asa cum batea lumina, pescarul de ocazie nu a vazut gaura de citiva centimetri din geamul camerei.

-Crucea matii, cu lanseta ta cu tot. ai spart geamul
- Ba nu!
-Ba da! lasa ca-ti arat eu tie

a apucat sa stranga bine in mina lanseta si a luat-o la sanatoasa spre fundul curtii. aveau un nuc tinar acolo. tinar si inalt. si era singurul care se putea urca usor in el. si a facut-o, cu tot cu lanseta. si inainte sa ajunga tatal lui. si acolo a stat. toata dimineata. si era un frig in sfarsitul ala de aprilie......