sâmbătă, 15 decembrie 2012

Pompierii si usa metalica


Telefonul din dispecerat suna ca un nemernic cand mai erau doar 4 minute pana la miezul noptii. Suna ca un disperat, de parca soarta intregii omeniri depindea de cel care trebuia sa rapunda cat mai rapid apelului. Luase foc un apartament la parterul unui bloc cu 8 etaje de la periferia Constantei, asa ca, in scurt timp trei autospeciale cu apa si spuma paraseau in mare tromba curtea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.  Dupa cateva minute subofiterii sareau din masini si la ordinul sefilor intindeau furtunurile pentru a stinge flacarile si a se intarce in paturile caldute.  Pentru ca incendiul era la parter seful de echipa a decis pe loc sa atace flacarile pe doua fronturi. O echipa a fost trimisa in spate, pompierii spargand toate geamurile pentru a introduce furtunurile in apartament, in timp ce a doua a fost trimisa sa sparga usa metalica de acces.
-          E proprietarul pe aici?
Liniste totala in harmalaia create pe holul blocului.
-E proprietarul aici?

In lipsa unui raspuns pompierul a pus imediat mana pe un tarnacop si a inceput sa loveasca violent usa metalica de productie turceasca.  Si a lovit-o mai bine de 10 minute pana cand a obosit si locul sau a fost luat de un coleg. La un moment dat, usa parea ca va ceda cat de curand, asa ca un al treilea pompier a venit cu o ranga metalica si a incercat sa indoaie usa suficent cat sa poata baga o mana in incercarea de a o descuia din interior. Eforturile lui erau ingreunate insa de un gura-casca, genul de roman curios care ajunge imediat la locul unei nenorociri sa vada si el ce se intampla si sta pana la final in sufletul  celor din echipele de interventie.

-          Da-te bre mai incolo, lasa-ma sa deschid usa asta.
Si a inceput din nou lupta pompierilor cu usa. Ba cu tarnacopul, ba cu ranga, ba se mai certau cu oamenii care stateau la cateva zeci de centimetri distanta, chiar cu riscul de a se trezi cu o bucata de usa sau de perete in cap.
-Dar parca esti surd! Nu auzi sa te dai mai incolo! Esti presedintele asociatiei?
-Nu!
-Administratorul?
-Nu!
-Proprietarul?
-Nu, SUNT CHIRIASUL!!!!
-Si ai cheile de la usa asta?
-Aha!
-Si de ce nu ai zis pana acum, omul lui Dumnezeu pana acum? Ne-am chinuit ca prostii! Da cheile incoa! De ce nu ai zis?
-Pai daca ai intrebat de proprietar si eu sunt chirias.
Zece minute s-au chinuit apoi pompierii sa descuie usa strambata de loviturile de tarnacop. Si alte zece minute sa isi adune echipamentele si sa plece la baza. Strangeau furtunul si se minunau in gand de cat de mare e gradina Domnului.
-